Subvencions.

 

Subvenció pel foment de l’economia circular (2025)

gen. 7, 2025

Fomentar projectes per a l’acceleració de la transició cap a una economia circular a Catalunya, mitjançant la millora de l’eficiència en l’ús dels recursos materials i el desacoblament del desenvolupament econòmic global del consum de recursos.

Beneficiaris:

Poden optar a les subvencions que regulen aquestes bases les empreses beneficiàries següents, sempre que tinguin almenys un establiment operatiu ubicat a Catalunya, que l’actuació o actuacions principals objecte de la convocatòria es desenvolupin a Catalunya, i que el projecte subvencionat redundi en benefici de l’establiment esmentat o en l’àmbit territorial de Catalunya:

  • Projectes de classe A o B: empreses privades i agrupacions d’empreses privades.
  • Projectes de classe C: organitzacions empresarials que tinguin com a finalitat representar els interessos d’un sector empresarial o d’un àmbit territorial, sempre que siguin de naturalesa privada i amb personalitat jurídica pròpia, o sindicats.

Actuacions subvencionables:

Classe A. Projectes d’implementació en el mercat de nous productes o serveis de les categories següents:

1) Ecodisseny de productes o serveis que promoguin més eficiència dels recursos materials diferents de l’aigua i l’energia amb una millora de les prestacions ambientals i una reducció de l’impacte ambiental en tot el seu cicle de vida.

Són exemples de projectes subvencionables: productes i serveis desmaterialitzats, amb reducció del pes material, multifuncionals, monomaterials, fabricats amb materials reciclats, de llarga vida, reparables, reutilitzables, remanufacturables, reciclables, modulars i actualitzables, amb substitució de matèries primeres no renovables per matèries primeres renovables, etc.

2) Nous models de negoci que afavoreixin l’eficiència dels recursos (servitització, economia col·laborativa, etc.).

3) Reutilització, preparació per a la reutilització, manteniment i reparació de productes i d’altres vies per allargar la vida útil dels productes i dels seus components.

4) Aprofitament alimentari. Projectes que treballin en la línia de l’aprofitament i la valorització alimentaris en qualsevol de les baules de la cadena alimentaria.

5) Serveis de retorn de productes usats impulsats pel distribuïdor o el fabricant d’aquests productes, amb la finalitat de reutilitzar-los, remanufacturar-los o reciclar-los (take-back schemes).

6) Remanufactura.

7) Simbiosi industrial que promogui l’eficiència dels recursos materials diferents de l’aigua i l’energia.

Classe B. Projectes d’obtenció i testatge de prototips o projectes demostratius de nous productes o serveis, de les categories següents:

1. Ecodisseny de productes o serveis que promoguin més eficiència dels recursos materials diferents de l’aigua i l’energia amb una millora de les prestacions ambientals i una reducció de l’impacte ambiental en tot el seu cicle de vida.

Són exemples de projectes subvencionables: productes i serveis desmaterialitzats, amb reducció del pes material, multifuncionals, monomaterials, fabricats amb materials reciclats, de llarga vida, reparables, reutilitzables, remanufacturables, reciclables, modulars i actualitzables, amb substitució de matèries primeres no renovables per matèries primeres renovables, etc.

2. Nous models de negoci que afavoreixin l’eficiència dels recursos (servitització, economia col·laborativa, etc.).

3. Reutilització, preparació per a la reutilització, manteniment i reparació de productes i d’altres vies per allargar la vida útil dels productes i dels seus components.

4. Aprofitament alimentari. Projectes que treballin en la línia de l’aprofitament i la valorització alimentaris en qualsevol de les baules de la cadena alimentaria.

5. Serveis de retorn de productes usats impulsats pel distribuïdor o el fabricant d’aquests productes, amb la finalitat de reutilitzar-los, remanufacturar-los o reciclar-los (take-back schemes).

6. Remanufactura.

7. Simbiosi industrial que promogui l’eficiència dels recursos materials diferents de l’aigua i l’energia.

Classe C. Estudis sectorials i territorials de simbiosi industrial per a associacions empresarials privades o sindicals:

Es consideren dins d’aquesta classe els projectes que inclouen l’elaboració d’estudis sobre el potencial de l’economia circular en un sector o subsector concret o estudis territorials de simbiosi industrial, així com les accions de comunicació que en derivin (campanyes, jornades, etc.).

Aquests estudis han de justificar la necessitat detectada en el sector o en el territori i han d’acompanyar, obligatòriament, cartes de suport al projecte i de confirmació de participació activa dels actors involucrats (membres de l’associació empresarial i ens locals del territori). La seva participació s’ha d’assegurar, com a mínim, en les actuacions comunicatives del projecte i de divulgació dels resultats del projecte.

Les classes són excloents entre elles. Un mateix projecte no pot ser una combinació de les classes A, B o C.

Quantia de la subvenció:

L’import de l’ajut és d’un màxim del 75% de les despeses objecte de l’ajut per a microempreses, pimes i centres tecnològics i universitats, o del 50% si l’empresa beneficiària no és una microempresa o una pime. L’import és d’un màxim de 90.000 euros per projecte en el cas de projectes de la classe A, de 60.000 euros per projecte en el cas de projectes de la classe B, i de 30.000 euros per projecte en el cas de projectes de la classe C.

Pressupost:

La dotació màxima que determina aquesta convocatòria és 1.700.000€. Aquest pressupost es distribueix així:

  • Projectes de classe A i B: el 90% de la dotació pressupostària.
  • Projectes de classe C: el 10% de la dotació pressupostària.

Els fons no emprats en els projectes de classe C es poden redistribuir en els projectes de classe A i B.

Característiques:

  • Pel que fa al cost de l’informe d’auditoria, la intensitat màxima d’ajut és del 100%.
  • Ajuts sotmesos al règim de minimis.
  • La despesa mínima, feta i justificada, de l’activitat subvencionada exigible és del 50% de les despeses subvencionables incloses en el projecte presentat (excloent-hi les despeses de l’informe d’auditoria).
  • Procediment de concessió: Concurrència competitiva.

Termini:

El termini de presentació de sol·licituds d’aquests ajuts és del 4 de febrer fins a les 14h del 4 de març de 2025.

PROGRAMA MOVES III

Objecte: El Pla MOVES III té l’objecte d’incentivar la mobilitat eficient i sostenible. Beneficiaris: Autònoms o...