L’objectiu dels ajuts és el de fomentar i protegir el patrimoni gastronòmic català i els diferents elements i agents que el componen donant suport a iniciatives i projectes duts a terme en l’àmbit de la gastronomia i la restauració per empreses i entitats públiques i privades, que contribueixin d’aquesta manera a millorar la identitat i l’autoestima alimentària de Catalunya.
BENEFICIARIS
Poden ser beneficiàries d’aquests ajuts les persones físiques o jurídiques que desenvolupin a Catalunya les activitats subvencionades següents, segons cada línia d’ajut:
Línia 1:
- Les persones físiques i jurídiques l’activitat empresarial de les quals sigui la restauració. Grup CNAE 561
- Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucra que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia tradicional catalana i així consti en els seus estatuts
Línia 2:
- Les persones físiques i jurídiques l’activitat empresarial de les quals sigui la restauració col·lectiva. Grup CNAE 561
- Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia tradicional catalana i així consti en els seus estatuts.
Línia 3:
- Centres de formació on s’ofereixi formació reglada en l’àmbit de la família professional d’hostaleria i/o d’indústries agroalimentàries.
- Centres o institucions o escoles universitàries on s’ofereixin estudis gastronòmics i/o agroalimentaris.
- Persones físiques o jurídiques que es dediquen al foment i la promoció de la gastronomia i, en el cas de les persones jurídiques, així consti en els seus estatuts.
- Entitats de l’Administració local de Catalunya i els ens públics que en depenen
Línia 4:
- Entitats de l’Administració local de Catalunya i els ens públics que en depenen
- Persones físiques o jurídiques que es dediquen al foment i la promoció de la gastronomia
- Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Les cambres oficials de comerç, indústria, serveis i navegació de Catalunya
Línia5:
- Centres de formació on s’ofereixi formació reglada en l’àmbit de la família professional d’hostaleria i/o d’indústries agroalimentàries
- Centres o institucions o escoles universitàries on s’ofereixin estudis gastronòmics i/o agroalimentaris.
- Centres de recerca gastronòmica.
- Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Persones físiques i jurídiques dedicades a l’organització i la gestió de projectes relacionats amb la ciència aplicada a la gastronomia, com congressos, estudis i formacions.
Línia 6:
- Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Persones físiques i jurídiques dedicades a l’edició de publicacions i la creació de continguts audiovisuals i digitals en l’àmbit de la gastronomia.
Línia 7:
- Entitats de l’Administració local de Catalunya que participen en la definició i l’execució de les actuacions incloses en el projecte “12 mesos – 12 paisatges gastronòmics”
- Grups d’acció local (GAL) reconeguts pel DARPA per aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de desenvolupament rural (PDR) o de l’Estratègia Martítima de Catalunya vigent que participen en la definició i l’execució de les actuacions incloses en el projecte “12 mesos – 12 paisatges gastronòmics”
Línia 8:
- Associacions/entitats representatives del sector agroalimentari, pesquer i gastronòmic català que participen en la definició i l’execució de les actuacions incloses en el projecte “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic”
- Les cambres oficials de comerç, indústria, serveis i navegació de Catalunya que participen en la definició i l’execució de les actuacions incloses en el projecte “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic”
ACTIVITATS SUBVENCIONABLES
Aquest ajut s’articula en diferents línies d’actuació subvencionables:
Línia 1: projectes cooperatius per fomentar la gastronomia tradicional catalana mitjançant la cooperació de diferents agents. L’objecte de l’ajut és subvencionar projectes de cooperació entre dos o més restauradors.
Línia 2: projectes d’introducció i foment de la gastronomia tradicional catalana a la restauració col·lectiva.
Línia 3: la realització de concursos i/o actes de reconeixement del talent gastronòmic i/o de la qualitat de productes propis de la gastronomia tradicional catalana.
Línia 4: organització de fires, mercats i altres esdeveniments similars de l’àmbit agroalimentari, oberts al públic. L’objecte de l’ajut és subvencionar:
- Exhibicions i tallers de gastronomia tradicional catalana realitzats en viu per cuiners o professionals de la cuina.
- Actuacions per donar continuïtat a fires tradicionals de més de cinquanta anys d’antiguitat, amb incidència econòmica en el sector agroramader i en el territori rural.
Línia 5: foment de la recerca, la innovació, la transferència i la formació en gastronomia.
- L’estudi i la difusió de la gastronomia tradicional catalana, la seva diversitat territorial, l’evolució que presenta i els diferents elements i agents que la componen.
- La investigació i transferència en l’àmbit de la gastronomia tradicional catalana i la seva innovació.
- L’organització de congressos d’àmbit nacional i/o internacional, l’eix central dels quals sigui la gastronomia i que incloguin en el seu programa sessions i activitats dedicades a la gastronomia tradicional catalana i els productes que la identifiquen.
Línia 6: promoció digital i audiovisual de la gastronomia. Actuacions de promoció del patrimoni gastronòmic català i els diferents elements i agents que el componen a webs, xarxes socials, pòdcasts i revistes especialitzades pel que fa al seu foment i difusió, i també mitjançant projectes audiovisuals documentals i sèries de programes de TV de producció pròpia que els posin en valor i els expliquin a la ciutadania.
Línia 7: execució de projectes vinculats a l’actuació “12 mesos – 12 paisatges gastronòmics” inclosa en l’estratègia per a la celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Línia 8: execució de projectes vinculats a l’actuació “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic” inclosa en l’estratègia per a la celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
QUANTIA SUBVENCIONABLE
Els imports i quanties màximes destinades als ajuts són els següents
- Per a la línia 1, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 30.000 euros per projecte i convocatòria
- Per a la línia 2, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 10.000 euros per persona beneficiària i convocatòria.
- Per a la línia 3, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 20.000 euros per persona beneficiària i convocatòria
- Per a la línia 4, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 30.000 euros per persona beneficiària i convocatòria
- Per a la línia 5, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 30.000 euros per persona beneficiària i convocatòria.
- Per a la línia 6, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 5.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. En el cas de produccions audiovisuals en format de sèrie de programes o de llargmetratge documental, l’import màxim serà del 80% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 80.000 euros.
- Per a les línies 7 i 8, un import màxim del 80% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 50.000 euros per persona beneficiària i convocatòria.
L’import mínim per tramitar una sol·licitud és de 1.000 euros per sol·licitud.
DESPESES SUBVENCIONABLES:
Als efectes d’aquestes bases, es consideren despeses subvencionables les següents:
En el cas de la línia 1, 2, 4.2, 5, 7 i 8 de l’ajut, les despeses subvencionables són les següents:
- Compra o lloguer del material necessari per dur a terme el projecte, en la mida i durant el període que s’utilitzi per al projecte. Assessorament expert tècnic (jurídic, legal, sanitari, tècnic i econòmic).
- Despeses de promoció, disseny i màrqueting dels resultats del projecte.
- Despeses del personal participant en proporció a la seva dedicació horària al projecte.
- Despeses indirectes de personal: es consideren despeses indirectes les despeses d’oficina i administratives (material fungible).
En el cas de la línia 3, les despeses subvencionables són les següents:
- Despeses de promoció, disseny i màrqueting del concurs i/o acte de reconeixement.
- Despeses derivades de l’organització del concurs i/o l’acte de reconeixement:
- Lloguer de la sala on se celebra l’acte.
- Despeses del lloguer i muntatge de mobiliari i elements auxiliars i de material tècnic per a l’acte.
- Despeses del personal tècnic i administratiu que organitza l’acte.
- Despeses del dinamitzador/presentador.
En el cas de la línia 4.1, les despeses subvencionables són les següents:
- Les despeses del lloguer de sales, estands, carpes o altres locals per a la realització de les exhibicions i tallers de cuina i les degustacions del producte que en resulti.
- Despeses de lloguer dels elements necessaris per fer demostracions de cuina i degustacions. També s’inclouen les despeses de lloguer de material tècnic per fer difusió de l’exhibició o taller (equip de gravació i reproducció de so i imatge).
- Despeses de promoció i màrqueting de l’acte: bàners a webs o xarxes socials i cartelleria, anuncis a la premsa, ràdio, TV, estríming. Despeses de web i difusió en xarxes socials de l’exhibició o el taller de cuina.
- Despeses de personal directament relacionat amb les exhibicions o els tallers de cuina i les degustacions del producte que en resulti
En el cas de la línia 6, les despeses subvencionables són les següents:
- Despeses derivades de la creació i el manteniment de webs.
- Despeses derivades de la creació i la dinamització de continguts en xarxes socials.
- Despeses d’edició de materials promocionals i d’articles en la premsa especialitzada.
- Disseny i impressió de cartelleria.
- Despeses d’escriptura del guió del projecte audiovisual, disseny i elaboració del material gràfic promocional, elaboració del teaser, documentació per a l’elaboració del projecte audiovisual, elaboració del pla de màrqueting, despeses de contractació de l’equip tècnic i administratiu i altres despeses de la producció i emissió de llargmetratges documentals.
TERMINI PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUD
El termini de presentació de sol·licituds és el que s’indicarà a la convocatòria d’ajuts corresponent. Pendent de convocatòria.
Es pot consultar la totalitat de la convocatòria fent click aquí
Si estas interessat en aquesta ajuda pots contactar amb nosaltres fent click aqui