Subvencions.

 

Subvencions per a l’impuls de l’economia circular al sector del plàstic

oct. 2, 2024

L’objecte d’aquesta convocatòria és la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per a l’execució de projectes que contribueixin de manera substancial a millorar la sostenibilitat i circularitat dels processos industrials i empresarials del plàstic millorant la competitivitat i innovació del teixit industrial a el marc d’una economia circular

BENEFICIARIS

Les persones jurídiques de dret privat amb personalitat jurídica pròpia

Les agrupacions de les anteriors sempre que estiguin participades per, almenys, una PIME, start-up o entitat d’economia social sempre que no formi part del sector públic i estigui incorporada al registre corresponent que els resulti aplicable segons la seva forma jurídica i la seva àmbit d’activitat econòmica, ja sigui estatal o autonòmic.

No es poden fer subcontractacions entre les entitats beneficiàries que formin part de l’agrupació del projecte, o n’hagin format part i deixin de fer-ho, per canvis en la composició de la mateixa agrupació.

REQUISITS

Queden inclosos dins d’aquesta convocatòria els productes plàstics, els seus elements, components i productes intermedis amb un contingut mínim del 50% de polímers plàstics, així com els residus preconsum i postconsum d’aquests.

ACTUACIONS SUBVENCIONABLES

Seran subvencionables les actuacions que redueixin el consum de matèries primeres verges, redueixin la generació de residus i/o millorin la gestió de residus en alguna de les categories i subcategories següents:

Les actuacions subvencionables emmarcades en la categoria de recerca i desenvolupament

1r. Reducció del nombre d’elements o components adherits al producte/envàs plàstic realitzats amb altres materials, fustes i gomes o polímers plàstics diferents dels materials de l’element o component majoritari del producte/envàs.

2n. Millora de la separació d’elements i components per tipologia de polímers plàstics de la resta del producte per facilitar la valorització de materials d’alta qualitat.

3r. Canvis cap a l’ús d’un únic polímer al producte/envàs o a la fabricació de productes monocapa.

4t. Substitució de disruptors que afectin la separació, classificació o reciclatge com pugui ser, per exemple, l’ús de colorants foscos no detectables.

5è. Ús de noves alternatives per a la substitució de substàncies perilloses i de,substàncies extremadament preocupants en materials i productes

6è. Ús de noves alternatives per a la substitució de substàncies incloses a l’annex I del Reglament (UE) 2019/2021 del Parlament Europeu i del Consell de 20 de juny de 2019 sobre contaminants orgànics persistents.

7è. Incorporació de mesures que contribueixin a l’ecodisseny entre les recollides a l’annex VIII del Reial decret 1055/2022, de 27 de desembre, d’envasos i residus d’envasos. Als efectes de la present convocatòria, per ecodisseny s’entendrà la integració dels aspectes mediambientals relatius a l’eficiència i ús dels materials en el disseny del producte per tal de millorar-ne el comportament mediambiental al llarg de tot el cicle de vida.

8è. Millora de la gestió de residus plàstics.

Les actuacions subvencionables emmarcades en la categoria de digitalització per innovar en matèria de processos i organització de l’entitat beneficiària, aniran destinades almenys a una de les subcategories següents:

1r. La traçabilitat de productes, substàncies, materials i residus per al mesurament, el control i el seguiment amb la finalitat d’assolir productes segurs i incrementar el volum de reciclatge d’alta qualitat.

2n. Nous models de negoci basats en la servitització que afavoreixin l’eficiència de l’ús dels recursos i redueixi la generació de residus.

3r. Serveis de retorn de productes usats per tal de reutilitzar-los, remanufacturar-los o reciclar-los.

4t. Ús de la tecnologia d’impressió 3D amb l’objecte de, per una banda, prevenir la generació de residus per mitjà d’un ajustament del volum de materials necessaris durant el procés de fabricació, evitant així sobrants o retallades, i de l’altra, reproduir peces de recanvi que ja no es comercialitzen contribuint a l’increment de la reparació ia la lluita contra l’obsolescència.

S’entén per “innovació en matèria d’organització”: l’aplicació d’un mètode organitzatiu nou a les pràctiques comercials, l’organització del centre de treball o les relacions exteriors d’una empresa

S’entén per innovació en matèria de processos: l’aplicació d’un mètode de producció o subministrament nou o significativament millorat (inclosos canvis significatius quant a tècniques, equips o programes informàtics).

Les actuacions subvencionables emmarcades a la categoria d’increment o del nivell de protecció mediambiental en almenys, a una de les subcategories següents:

1r. Inversions que redueixin la generació de minves i residus preconsum i/o que suposin una millora respecte a la situació actual en el tractament dels residus generats per la pròpia entitat beneficiària.

2n. Inversions que redueixin el consum de matèria primera verge mitjançant lús de subproductes o de materials procedents de residus.

3r. Inversions que redueixin el consum de matèria primera verge mitjançant l’increment en l’eficiència de l’ús de materials sense comprometre’n la durabilitat i la reciclabilitat. Queda inclosa l’optimització dels sistemes d’envàs i d’embalatge mitjançant la reutilització. En queda exclosa l’eficiència energètica i hídrica.

4t. Substitució de matèries primeres per altres amb menys impacte ambiental demostrat basat en l’anàlisi del cicle de vida. En el cas de matèries primeres destinades a ús alimentari, només es poden utilitzar les parts no comestibles o els residus d’aquelles.

5è. Desenvolupament o canvi cap a models de negoci basats en la servitització i/o en productes de més qualitat i durabilitat que ofereixin garanties de reparabilitat i reciclabilitat.

6è. Mesures per abordar l’alliberament no intencionat de microplàstics. A més de en el disseny dels productes, les mesures se centraran en els processos de fabricació.

No seran subvencionables les actuacions l’únic propòsit de les quals sigui la implantació o ampliació d’un procés productiu ni la substitució de maquinària del mateix.

Les actuacions subvencionables emmarcades en la categoria de millora de la gestió de residus procedents de tercers, aniran destinades almenys a una de les subcategories següents:

1r. Inversions en sistemes i infraestructures que millorin la classificació dels residus plàstics per polímers.

2n. Inversions en sistemes i infraestructures que impulsin la preparació per a la reutilització.

3r. Desenvolupament de sistemes i infraestructures de tractament de residus plàstics que permeti incrementar i optimitzar l’obtenció de material reciclat d’alta qualitat, generant noves matèries primeres que es facin servir en nous productes (s’exclou l’ús per a combustibles).

Les actuacions de reciclatge químic només seran subvencionables quan disposin d’un factor de conversió d’almenys un 50% expressat en pes dels residus plàstics secs.

DESPESES SUBVENCIONABLES

Relacionades amb l’activitat objecte de l’ajuda; siguin necessaris per a la seva execució; estiguin enquadrats en alguna de les categories i es trobin efectivament pagats amb anterioritat a la finalització del període de justificació, així com estar a nom de l’entitat beneficiària.

Pels projectes de recerca i desenvolupament

a) Els costos de personal de l’entitat beneficiària que tinguin la consideració d’investigadors, tècnics i altres personal auxiliar, que estiguin dedicats en exclusivitat al projecte.

b) Els costos de l’instrumental i el material, en la mesura i durant el període en què s’utilitzin per al projecte; en cas que l’instrumental i el material no s’utilitzin en tota la vida útil per al projecte, únicament es consideraran subvencionables els costos d’amortització corresponents al període d’execució del projecte, calculats d’acord amb els principis comptables acceptats generalment.

c) Els costos d’edificis i terrenys, en la mesura i durant el període en què es facin servir per al projecte; pel que fa als edificis, únicament es consideraran subvencionables els costos d’amortització corresponents al període d’execució del projecte, calculats d’acord amb els principis comptables generalment acceptats; en el cas dels terrenys, seran subvencionables els costos de traspàs comercial o els costos de capital en què s’hagi incorregut efectivament.

d) Els costos de recerca contractual, coneixements i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes en condicions de plena competència, així com els costos de consultoria i serveis equivalents destinats de manera exclusiva al projecte.

e) Les despeses generals i altres despeses d’explotació addicionals, incloses les de material, subministraments i productes similars, que es derivin directament del projecte.

f) Als estudis de viabilitat seran subvencionables els costos de l’estudi.

Per als projectes de digitalització per innovar en matèria de processos i organització

a) Els costos de personal de l’entitat beneficiària.

b) Els costos d’instrumental, equipaments i edificis, mesura i durant el període en què s’utilitzen per al projecte subvencionat.

c) Els costos de recerca contractual, coneixements i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes en condicions de plena competència.

d) Les despeses generals i altres despeses d’explotació addicionals, inclosos els costos de material, subministraments i productes similars, que es derivin directament del projecte.

Per als projectes per a l’increment del nivell de protecció mediambiental de l’entitat beneficiària

Només seran subvencionables els costos d’inversió addicionals, necessaris per anar més enllà de les normes de la Unió Europea aplicables o per incrementar el nivell de protecció mediambiental en absència de normes de la Unió Europea.

La diferència entre els costos de totes dues inversions determinarà el cost relacionat amb la protecció mediambiental i serà el cost subvencionable fins a la liquidació de la inversió objecte de la subvenció.

No seran subvencionables els costos que no estiguin directament vinculats a la consecució d’un nivell més elevat de protecció mediambiental. No seran subvencionables costos operatius, inclosos el personal, el material fungible ni qualsevol altre que no sigui considerat un cost d’inversió.

Pels projectes de millora de la gestió de residus procedents de tercers

Únicament seran subvencionables els costos d’inversió suplementaris necessaris per realitzar una inversió que millori la qualitat o eficiència de les activitats de reutilització de materials, reciclatge i valorització, pel que fa a un procés convencional d’aquestes activitats amb la mateixa capacitat que es construiria en absència de l’ajuda. No seran subvencionables costos operatius inclosos personal, material fungible ni qualsevol altre que no sigui considerat un cost d’inversió.

QUANTIA DE L’AJUDA

Aquesta convocatòria està dotada amb una quantia de 97.500.000 euros

A cadascuna de les categories d’ajuts se li assignen les dotacions següents, que, alhora, es distribueixen en dos trams:

Per a l’execució d’actuacions de recerca i desenvolupament

  • 2.500.000 euros per a projectes amb ajuda més gran o igual a 100.000 euros i menor o igual a 2.500.000 euros.
  • 10.000.000 euros per a projectes amb ajuda més gran de 2.500.000 euros i menor o igual a 10.000.000 d’euros.

Per executar actuacions de digitalització per innovar en matèria de processos i organització 12.500.000 euros, dels quals

  • 2.500.000 euros per a projectes amb ajuda més gran o igual a 100.000 euros i menor o igual a 2.500.000 euros.
  • 10.000.000 euros per a projectes amb ajuda més gran de 2.500.000 euros i menor o igual a 10.000.000 euros.

Per a l’execució d’actuacions per a l’increment del nivell de protecció mediambiental dels beneficiaris 30.000.000 euros, dels quals

  • 8.000.000 euros per a projectes amb ajuda més gran o igual a 100.000 euros i menor o igual a 2.500.000 euros.
  • 22.000.000 euros per a projectes amb ajuda més gran de 2.500.000 euros i menor o igual a 10.000.000 euros.

Per executar actuacions de millora de la gestió de residus procedents de tercers 42.500.000 euros, dels quals:

  • 10.000.000 euros per a projectes amb ajuda més gran o igual a 100.000 euros i menor o igual a 2.500.000 euros.
  • 32.500.000 euros per a projectes amb ajuda més gran de 2.500.000 euros i menor o igual a 10.000.000 euros.

Cada entitat beneficiària podrà obtenir un ajut mínim de 100.000 euros i màxim de 10.000.000 d’euros. En el cas de projectes d’agrupacions, cadascuna de les entitats que la componen, tindrà la consideració d’entitat beneficiària i hauran de complir el mínim de 100.000 euros

INTENSITAT DE L’AJUDA

Pels projectes de recerca i desenvolupament

  • Del 50% dels costos subvencionables, per a la investigació industrial.
  • Del 25% dels costos subvencionables, per al desenvolupament experimental.
  • Del 50% dels costos subvencionables, per als estudis de viabilitat.

Per als projectes de digitalització per innovar en matèria de processos i organització

  • Del 50% dels costos subvencionables en el cas de microempreses i petites i mitjanes empreses (PIME).
  • Del 15% dels costos subvencionables si es tracta de grans empreses (empreses no PIME).

Per als projectes per a l’increment del nivell de protecció mediambiental de l’entitat beneficiària

  • Del 60% dels costos subvencionables en el cas de petites empreses i microempreses.
  • Del 50% dels costos subvencionables en el cas de mitjanes empreses.
  • Del 40% dels costos subvencionables en el cas d’empreses no PIME.

Pels projectes de millora de la gestió de residus procedents de tercers

  • Del 55% dels costos subvencionables en el cas de petites empreses i microempreses.
  • Del 45% dels costos subvencionables en el cas de mitjanes empreses.
  • Del 35% dels costos subvencionables en el cas d’empreses no PIME.

TERMINI D’EXECUCIÓ

Les actuacions poden començar a partir de la presentació de la sol·licitud, sempre que compleixi l’efecte incentivador.

En casos degudament justificats, l’òrgan concedent pot concedir una pròrroga del termini d’execució de fins a dos mesos, que s’ha de sol·licitar, per escrit i de manera justificada, almenys un mes abans que finalitzi el termini d’execució aprovat.

En cap cas els projectes podran prorrogar-se més enllà del 31 de desembre del 2027

TERMINI DE SOL·LICITUD

Es poden presentar les sol·licituds s del 24/06/2024 fins al 23/09/2024.

Activa Startups 2024

La Secretaria d'Estat d'Indústria, a través de la Fundació EOI, preveu ajudar en aquesta convocatòria amb fons de Next...