Subvencions.

 

Subvencions del Programa Treball i Formació (SOC – Treball i Formació)

jul. 1, 2024

Programa Treball i Formació per a la realització de projectes de millora de l’ocupabilitat de les persones treballadores en situació d’atur amb especial vulnerabilitat i amb dificultats per accedir al mercat laboral, que promou el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
Aquesta actuació contribueix a assolir els resultats que defineix l’objectiu específic del Programa de Fons Social Europeu del període FSE 2021 – 2027 següent:

Millorar l’accés a l’ocupació i a mesures d’activació de tots els demandants d’ocupació, i en particular de les persones joves, especialment mitjançant l’aplicació de la Garantia Juvenil, dels aturats de llarga durada i els grups desfavorits en el mercat laboral, i de les persones inactives, així com mitjançant la promoció de l’ocupació per compte propi i l’economia social, integrant de manera transversal la perspectiva de gènere i de les dones en el conjunt de les actuacions.
Fomentar la inclusió activa a fi de promoure la igualtat d’oportunitats, la no discriminació i la participació activa, i millorar l’ocupabilitat, en particular per als col·lectius desfavorits

BENEFICIARIS

Poden ser entitats beneficiàries d’aquesta subvenció:

Les administracions locals de Catalunya o els seus organismes autònoms, o les entitats amb competència en matèria de polítiques actives d’ocupació, desenvolupament local i de promoció de l’ocupació, dependents o vinculades a aquelles que es determinin en la convocatòria.
Les entitats sense ànim de lucre legalment constituïdes amb centre de treball a Catalunya.
Les empreses d’inserció acreditades i legalment constituïdes, amb centre de treball a Catalunya, d’acord amb la Llei 27/2002, de 20 de desembre, sobre mesures legislatives per regular les empreses d’inserció sociolaboral.

ACTUACIONS SUBVENCIONABLES
Les actuacions que es poden subvencionar, per donar compliment a l’objecte d’aquest Programa, que correspon al servei ocupacional de Foment de l’ocupació, són les següents:

Actuació de contractació laboral.
Són subvencionables els contractes laborals de caràcter temporal, i tenen la finalitat que les persones participants puguin adquirir experiència professional, i millorar la seva ocupabilitat.
La resolució de convocatòria determinarà la durada dels contractes de treball, que podrà ser des d’un mínim de 6 mesos a un màxim de 12, així com la jornada del contracte de treball, a temps complet o temps parcial.
Les vacances que es meritin s’han de gaudir dintre del temps d’execució del contracte, sense que es puguin compensar econòmicament a la finalització del contracte.
Actuació de formació.
La resolució de convocatòria pot determinar, en funció dels col·lectius, si aquesta actuació és obligatòria i concretar el tipus de formació que es pot impartir entre les següents:
Formació de certificat de professionalitat: Les accions de formació adreçades a l’obtenció de certificats de professionalitat han de complir tots els requisits establerts en el Reial Decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, modificat pel Reial Decret 1675/2010, de 10 de desembre, i el Reial Decret 189/2013, de 15 de març, així com els Reials Decrets que regulen cada certificat de professionalitat.
Formació transversal: La formació transversal, d’acord amb l’article 10.1 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, té per objecte cobrir les necessitats no cobertes per la formació conduent als certificats de professionalitat, i dotar a les persones destinatàries de coneixements, aptituds i habilitats aplicables a moltes activitats laborals.
La formació s’ha de realitzar durant el contracte de treball i dins de l’horari laboral. En cap cas pot ser superior a 5 hores diàries.
La durada de les accions de formació conduents a obtenir un certificat de professionalitat ha de ser d’un mínim de 80 hores, i consistir en la realització de com a mínim un mòdul formatiu.
Per a les d’accions formatives transversals, la durada haurà de ser, com a mínim, de 60 hores.
Totes les accions formatives es poden impartir de forma presencial o teleformació, segons determini la convocatòria i amb la prèvia autorització del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
El certificat d’assistència i aprofitament s’emet sempre que la persona participant assisteixi al 75% de les hores lectives de cada acció formativa. En cas de certificats de professionalitat, el còmput del 75% s’efectuarà per cadascun dels mòduls previstos en l’acció formativa.
Actuació d’acompanyament.
Aquesta actuació consisteix en donar suport, dirigir i guiar a les persones contractades durant l’execució del Programa. Aquesta actuació ha de facilitar una millor adaptació al lloc de treball, un reforç competencial i, si s’escau, facilitar que la persona segueixi la formació que s’estableix en el projecte.
L’objectiu d’aquesta actuació és aconseguir que almenys el 75% del nombre de les persones participants que consten a la resolució d’atorgament del programa, executin el període de contractació pel qual han estat contractades.
L’actuació d’acompanyament s’ha de gestionar mitjançant l’aplicació GALILEU del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. En aquesta aplicació, l’entitat beneficiària ha de registrar les hores efectives de cada tasca realitzada pel personal tècnic d’acompanyament.
La resolució de convocatòria estableix el màxim d’hores d’acompanyament per projecte, que es determina en funció del col·lectiu al qual s’adreça la convocatòria.
Les tasques i funcions a realitzar pel personal tècnic d’acompanyament són, entre altres, les següents:
Treballar tots aquells aspectes personals i/o competencials que per la vulnerabilitat del col·lectiu dificultin la continuïtat en el programa.
Facilitar a les persones contractades una millor adaptació al lloc de treball i un reforç competencial, per al posterior retorn al mercat laboral.
Hauran de mantenir la comunicació amb les persones participants, tant de manera individual com grupal, per contribuir en la seva integració en les actuacions del Programa.
En aquelles línies de subvenció on no sigui obligatòria l’actuació de formació, ha de vetllar, igualment, per les possibles necessitats formatives de les persones destinatàries i derivar-les, si s’escau, a recursos formatius més adients.
Coordinar l’actuació de contractació i la de formació, si aquesta darrera forma part del programa, de cada persona participant.
Altres tasques necessàries per complir els objectius de l’acompanyament.

QUANTIA
La quantia de la subvenció es determina multiplicant un mòdul mensual pel nombre de mesos de durada del contracte a subvencionar.

Per a les accions formatives, la quantia de la subvenció es determina aplicant un mòdul econòmic hora pel nombre d’hores formatives i pel nombre de persones participants per la formació de certificat de professionalitat i formació transversal.
Per a les accions d’acompanyament, la quantia de la subvenció es determina multiplicant un mòdul econòmic hora pel nombre d’hores d’acompanyament.
La quantia dels mòduls econòmics subvencionables es fixaran anualment a la resolució de convocatòria.

DESPESA SUBVENCIONABLE
Actuació de contractació laboral
Costos laborals de la persona contractada: cost salarial més despeses de seguretat social a càrrec de l’entitat beneficiària.
Actuació de Formació

Despeses directes del personal formador.
Despeses d’equipaments necessaris per l’execució de les actuacions formatives.
Despeses de les aules i altres espais necessaris per la impartició de la formació.
Despeses vinculades a les despeses de material didàctic.
Despeses vinculades a l’avaluació dels i de les alumnes.
Despeses de les assegurances dels i de les alumnes.
Despeses indirectes
Actuació d’ acompanyament
Despeses directes del personal tècnic d’acompanyament: cost salarial més despeses de seguretat social a càrrec de l’entitat beneficiària.

SUBCONTRACTACIÓ
Únicament són susceptibles de subcontractació les accions formatives de l’actuació de formació, quan l’entitat beneficiària no sigui una entitat de formació acreditada i/o inscrita en l’especialitat formativa a impartir. Les entitats beneficiàries podran subcontractar per una sola vegada fins el 100%, l’activitat formativa, al tractar-se de projectes dirigits a persones amb dificultats d’inserció sociolaboral.

TERMINI D’EXECUCIÓ
En la resolució de convocatòria corresponent es determina el termini d’execució del Programa. No obstant, la durada màxima d’execució del programa serà de dos anys.

TERMINI PRESENTACIÓ SOL·LICITUD
El termini de presentació de la sol·licitud es comunicarà en els propers dies en la convocatòria corresponent, publicada al DOGC.

Activa Startups 2024

La Secretaria d'Estat d'Indústria, a través de la Fundació EOI, preveu ajudar en aquesta convocatòria amb fons de Next...