Subvencions.

 

PERTE AGROALIMENTARI

juny 28, 2024

Objecte:

Concessió d’ajuts d’actuacions d’enfortiment industrial del sector agroalimentari dintre el Projecte Estratègic per la Recuperació i Transformació Econòmica per la modernització i diversificació del sector agroalimentari (PERTE Agroalimentari).

La finalitat d’aquests ajuts contribueix als objectiu marcats en la Inversió 2 del Component 12 «Programa de impulso de la Competitividad y Sostenibilidad Industrial» del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia.

Beneficiaris:

Poden ser beneficiaris les agrupacions sense personalitat jurídica pròpia que hagin establert, abans de la presentació de la sol·licitud, un acord intern (acord d’agrupació) que reguli el funcionament d’aquesta.

Només poden ser membres de l’agrupació les societats mercantils privades, societats cooperatives i societats agràries de transformació (SAT) amb personalitat jurídica pròpia, legalment constituïdes en Espanya i inscrites en el registre corresponent, independentment de la seva forma jurídica i mida.

Les entitats interessades en els PERTE s’inscriuen en la secció corresponent del PERTE Agroalimentari, una vegada que adquireixin la condició de beneficiari, indicant, l’agrupació de la qual formen part, així com la seva denominació.

Accions Subvencionables:

Aquesta línia d’ajuts està destinada al suport a projectes tractors integrats per projectes primaris estructurats en 3 blocs:

Competitivitat
Sostenibilitat
Traçabilitat i seguretat alimentària.
Cada agrupació d’empreses pot presentar un únic projecte tractor, que es compon de diferents projectes primaris.

COMPETITIVITAT
Les entitats que integren l’agrupació hauran de dur a terme actuacions individualment, així com en cooperació.

Actuacions individuals obligatòries:

Automatització de processos
Sonorització de processos i toma i tractaments massius de dades.
Actuacions individuals voluntàries:

Introducció de robòtica.
Implantació de sistemes de visió artificial en els processos productius
Innovació en la gestió d’aprovisionament i la logística interna de l’empresa.
Implantació de solucions d’intel·ligència artificial i simulació de processos
Actuació en cooperació obligatòria: integració a través de la digitalització per la millora en l’eficiència dels processos.

Actuació en cooperació voluntària:

Disseny de mecanisme de presa de decisions conjuntes basades en digitalització.
Optimització del manteniment al llarg de la cadena de valor d’un producte.
SOSTENIBILITAT
Les entitats que integren l’agrupació hauran de dur a terme actuacions individualment, així com en cooperació.

Actuacions individuals obligatòries:

Actuacions d’estalvi energètic en planta.
Reducció dels consums de recursos.
Actuacions individuals voluntàries:

Implantació d’instal·lacions d’energia renovable i d’autoconsum.
Posada en marxa de sistemes de proveïment sostenible.
Introducció de sistemes de reutilització i depuració d’aigua.
En processos d’envasament, introducció de materials i dissenys nous.
Actuacions en cooperació obligatòries:

Gestió ambiental conjunta.
Adopció de compromisos globals de reducció d’empremta ambiental d’un producte.
Actuació en cooperació voluntària:

Propostes per dissenyar el cicle de vida integral d’un producte. Cap de les actuacions previstes en aquest article no podrà contemplar inversions que estiguin destinades a realitzar una adequació de l’entitat a normes de la Unió Europea ja adoptades, i que encara no hagin entrat en vigor.
TRAÇABILITAT Y SEGURETAT ALIMENTÀRIA
Aquest bloc s’ha d’incloure obligatòriament en el projecte tractor, i s’hi preveu una única actuació que s’ha de dur a terme en cooperació amb la participació de totes les entitats que integrin l’agrupació, sempre que pertanyin a la cadena de valor sobre el qual es desenvolupa el projecte tractor.

L’actuació comprèn l’elaboració i l’execució d’un pla integral de traçabilitat i seguretat alimentària (PITSA).

Cada Pla recollirà les actuacions que es desenvoluparan individualment i coordinat per les entitats que el componguin, de cara a la millora de la traçabilitat dels productes, entre les quals podran estar les següents:

Implantació de la tecnologia blockchain en totes les fases del procés incloses al projecte.
Disseny i implementació dels sistemes de marcatge i lectura en cada fase del procés.
Disseny i implementació dels sistemes de control de qualitat i seguretat alimentària que siguin necessaris per assolir els requisits establerts al Pla presentat.
Línies d’actuació i tipus de projectes primaris.

Línia de recerca, desenvolupament i innovació
Projecte d’investigació industrial
Projecte de desenvolupament experimental
Projecte d’innovació en matèria d’organització
Projecte d’innovació en matèria de processos
Línia d’innovació en sostenibilitat i eficiència energètica
Inversions amb caràcter innovador destinades a la protecció del medi ambient que compleixin almenys una de les condicions següents:
Inversions que permetin a l’entitat incrementar el nivell de protecció del medi ambient derivat de les activitats superant les normes de la Unió Europea.
Inversions que permetin a l’entitat incrementar el nivell de protecció del medi ambient derivat de les activitats en absència de normes de la Unió Europea.
Inversions amb caràcter innovador en mesures d’estalvi energètic o energies renovables. Es consideraran aquelles inversions destinades a millores que permetin assolir un nivell més elevat d’eficiència energètica en els processos de producció de l’entitat o substitució de fonts d’energia fòssil per renovable.
Despeses subvencionables:

Cost de personal.
Cost d’instrumental i material inventariable.
Costos de recerca contractual, coneixements tècnics i patents adquirides o obtingudes per llicència de fonts externes en condicions de plena competència
Despeses generales.
Quantia:

El pressupost finançable mínim serà de 15 milions dʻeuros per projecte tractor.

Els límits i les intensitats màxims d’ajuda a concedir es calcularan per a cada projecte primari i entitat beneficiària.

Per a cada projecte primari i entitat beneficiària dins de l’agrupació, el finançament total a concedir, préstec nominal més subvenció serà com a màxim del 80% sobre el pressupost finançable.

El percentatge mínim de l’import total a concedir (subvenció més préstec), en forma de préstec, serà l’establert a la taula següent:

Segons els tipus de projectes, les intensitats brutes màximes per projecte primari i entitat beneficiària seran les següents:

Característiques:

Podran subcontractar-se les actuacions objecte de les ajudes respectant els requisits i prohibicions establerts. Es podrà subcontractar amb tercers fins al 50% de cadascun dels projectes anomenats primaris.
Seran finançables les inversions i despeses realitzades des de l’endemà de la presentació de la sol·licitud i fins al 30 de juny de 2025, llevat que la corresponent convocatòria indiqui altres terminis.
Aquests ajuts tenen efecte incentivador, per a això, l’agrupació sol·licitant ha de presentar la sol·licitud d’ajut abans de l’inici dels treballs del projecte tractor.
Els ajuts regulats en aquesta ordre són incompatibles amb altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat.
La concessió d’aquestes ajudes s’efectuarà en règim de concurrència competitiva.
Les garanties es constituiran per a cada projecte primari i entitat beneficiària dins de l’agrupació. El percentatge de garantia a constituir abans de la resolució de concessió de l’ajuda per a cada projecte primari i tipus d’ajut (préstec i subvenció) es determinarà en les corresponents convocatòries.
Cada agrupació haurà de presentar la documentació justificativa de les activitats finançades en el marc d’aquesta ordre en els tres mesos següents a la finalització del termini d’execució del conjunt d’actuacions del projecte tractor.
Termini:

Pendent de convocatòria.

Activa Startups 2024

La Secretaria d'Estat d'Indústria, a través de la Fundació EOI, preveu ajudar en aquesta convocatòria amb fons de Next...