Objecte:
Generar nous coneixements científics, basats en evidències, que suposin un avenç significatiu de la frontera de coneixement actual en l’àmbit turístic, mitjançant una investigació de qualitat orientada a la recerca de solucions als principals reptes mediambientals, econòmics i tecnològics als quals es’enfronten les destinacions turístiques a Espanya, per millorar la seva capacitat competitiva i resiliència a llarg termini.
Beneficiaris:
Poden ser beneficiaris els organismes de recerca i de difusió de coneixements que compleixin els requisits establerts, ja sigui de forma individual o en agrupacions.
Són considerats organismes de recerca i difusió de coneixements a la categoria d’Universitats i Centres de Recerca, entre d’altres:
a) Organismes públics de recerca definits a l’article 47 de la Llei 14/2011, d’1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.
b) Universitats públiques, els seus instituts universitaris o altres entitats de recerca pròpies, com Grups de Recerca o Càtedres, d’acord amb el que preveu la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, que estiguin inscrites al Registre de Universitats, Centres i Títols, creat pel Reial decret 1509/2008, de 12 de setembre, pel qual es regula el registre d’universitats, centres i títols.
c) Altres centres públics d’R+D+i, amb personalitat jurídica pròpia i sense ànim de lucre, que en els seus estatuts o en la normativa que els reguli o en el seu objecte social tinguin la R+D+i com a activitat principal.
d) Centres tecnològics d’àmbit estatal i centres de suport a la innovació tecnològica d’àmbit estatal vàlidament inscrits en el moment de la presentació de la sol·licitud al registre de centres regulat pel Reial decret 2093/2008, de 19 de desembre, pel que es regulen els Centres Tecnològics i els Centres de Suport a la Innovació Tecnològica dàmbit estatal i es crea el Registre daquests Centres.
e) Universitats privades amb capacitats d’R+D.
f) Centres privats d’R+D, amb personalitat jurídica pròpia i sense ànim de lucre que tinguin definida als seus estatuts oa la normativa que els reguli o en el seu objecte social a la R+D com a activitat principal.
Actuacions i projectes subvencionables:
a) Recuperació i resiliència de la destinació: gestió de crisis, simulació d’escenaris, estratègies de resposta primerenca, regulació, normativa, protocols, mercat de treball i condicions laborals, empresa turística i capacitat competitiva, etc.
b) Mobilitat sostenible, intel·ligent, connectada i integrada a la destinació.
c) Canvi climàtic, estratègies i mesures d’adaptació i mitigació a la destinació; petjada de carboni, modelització dimpactes, estratègies públiques i privades, etc.
d) Sostenibilitat, transició ecològica i economia circular a la destinació.
e) Mesurament, modelització i anàlisi de l’activitat turística a la destinació: gestió de fluxos turístics, capacitat de càrrega, massificació, impactes econòmics, desenvolupament d’indicadors, anàlisi predictiva, etc.
f) Innovació de producte o procés a la destinació: innovació turística, nous productes i experiències turístiques diferencials, nous segments de mercat, nous processos de negoci, etc.
g) Digitalització: infraestructures i plataformes, promoció i comercialització, interacció amb el turista a la destinació, turisme sense «friccions», gestió de la informació, intel·ligència turística i Big Data, Intel·ligència Artificial, bessó digital, etc.
Els àmbits de coneixement científic i tecnològic en què es podran enquadrar els projectes d’R+D per donar resposta als reptes de les destinacions turístiques i aconseguir implantar mesures de digitalització posterior són, entre d’altres, els següents:
a) Economia del Turisme i competitivitat de les destinacions turístiques.
b) Gestió i conservació del patrimoni cultural i natural:
• 1r impacte econòmic i social del sector en patrimoni cultural i natural de la destinació.
• 2n Nous models de gestió del patrimoni cultural i natural.
• 3r Gestió sostenible del patrimoni cultural i natural.
c) Investigacions socials aplicades al turisme:
• 1r Anàlisi de la vulnerabilitat de la destinació.
• 2n Turisme i gènere.
• 3r Accessibilitat al sector turístic.
• 4t Imatge del sector a la ciutadania.
• 5è Turisme i gestió de la diversitat.
d) Planificació i gestió de destinacions, relacionades amb les àrees següents:
• 1r Evolució dels ens gestors.
• 2n Legislació aplicada a la gestió turística de la destinació.
• 3r Els diferents models de gestió i planificació i els desafiaments a què s’enfronten (tipologia de destinació, mida, etc.).
• 4t Sistemes de qualitat turística.
• 5è La innovació en la gestió de la destinació.
• 6è Nous reptes en planificació i gestió després de grans catàstrofes tant sanitàries, naturals, etc.
• 7è Anàlisi de la capacitat de resiliència del sector turístic i de les destinacions i la seva capacitat de resiliència
e) Turisme, territori i medi ambient:
• 1r L’impacte del sector turístic en la conservació mediambiental de les destinacions.
• 2n Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seva aplicació al sector ia les destinacions.
• 3r Estratègies d’economia circular i la seva aplicació al sector turístic.
f) Màrqueting i comunicació turística.
g) Adaptació al canvi climàtic.
• 1r Anàlisi de la vulnerabilitat de les destinacions davant del canvi climàtic.
• 2n Innovació en l’adaptació al canvi climàtic.
h) Seguretat al sector turístic:
• 1r Definició que és destinació segura, anàlisi de vulnerabilitat de la destinació.
• 2n Investigació en seguretat sanitària.
• 3r Anàlisi de Ciberseguretat al sector turístic.
• 4t Investigació sobre la relació entre seguretat de la destinació i el sector turístic.
i) Gestió i organització dempreses turístiques.
j) Innovació al sector turístic.
k) Accessibilitat turística.
l) Gestió de la informació i aplicació de tecnologies habilitadores a l’àmbit turístic com ara: GIS, solucions smart aplicades al turisme, IoT i sensòrica avançada, Big Data, Intel·ligència Artificial (machine learning, tecnologies del llenguatge natural, reconeixement d’imatges, etc.), web semàntica, automatització processos, visió artificial, vídeo intel·ligent, tecnologies mediambientals, mobilitat connectada i autònoma, tecnologies al servei de la ciberseguretat i blockchain, entre d’altres.
Els projectes podran ser presentats de forma individual o en agrupació, on hi participin més d’un possible beneficiari. Els projectes finançats seran executats per equips de recerca dirigits per un o dos Investigadors Principals (IP), segons s’especifiqui a la sol·licitud d’ajuda presentada.
Despeses subvencionables:
– Costos de personal.
– Costos de mobilitat.
– Costos d’adquisició, lloguer, arrendament financer (lísing), manteniment, reparació i amortització d’actius materials.
– Costos dadquisició de material fungible, subministraments i productes similars.
– Costos dadquisició i/o amortització dactius immaterials.
– Costos de recerca contractual, coneixements i patents adquirides o obtingudes per llicència de fonts externes.
– Costos de suport i assessorament en matèria dinnovació.
– Altres costos derivats dassessorament, realització destudis, difusió i publicitat.
– Costos de publicació i difusió de resultats, inclosos els que es puguin derivar de la publicació en revistes científiques daccés obert.
– Costos derivats de la formació del personal associat a lactuació, incloent els costos inherents a la preparació de les actuacions formatives i el material docent o formatiu.
– Costos de lloguer de sales, traducció, organització de conferències, esdeveniments, congressos i seminaris.
– Quotes a societats científiques nacionals i internacionals que es derivin directament de lactuació.
– Costos dinscripció en congressos, seminaris, conferències, jornades tècniques i similars.
– Costos dutilització de serveis centrals de lorganisme.
– Costos dutilització i accés a les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) i grans instal·lacions científiques.
– La despesa derivada de linforme realitzat per un auditor, quan es requerisca la seua aportació.
Quantia de la subvenció:
Les subvencions s’atorgaran a fons perdut al centre de coneixement, amb una intensitat màxima del 100% del pressupost finançable, amb un mínim de 20.000 euros i un màxim de 150.000 euros, sempre que els projectes es trobin a l’àmbit de la R+D (nivell de maduresa tecnològica del projecte –TRL, technological readiness level– 1-6, és a dir, projectes que se situïn entre la investigació bàsica 1 i el desenvolupament/demostració tecnològica 6) i la seva destinació no impliqui directament una activitat econòmica.
Característiques:
- Procediment de concessió mitjançant concurrència competitiva.
Termini:
Pendent de convocatòria.