Els projectes de R+D són projectes de recerca i desenvolupament empresarial de caràcter aplicat per crear o millorar significativament un procés productiu, producte o servei. Els projectes han de demostrar un aspecte tecnològic diferencial sobre les tecnologies existents al mercat.
Els projectes de R+D poden comprendre tant activitats de recerca industrial com de desenvolupament experimental
Beneficiaris:
Els projectes de R+D poden ser presentats per una empresa única o per un consorci d’empreses.
Podran tenir la condició de beneficiàries de les ajudes les empreses que estiguin vàlidament constituïdes tinguin personalitat jurídica pròpia i domicili fiscal a Espanya, i desenvolupin un projecte de R+D a Espanya.
Durada del projecte:
Els projectes d’R+D tindran una durada de 12 a 36 mesos, a excepció dels projectes d’R+D de Cooperació Nacional, que tindran una durada de 12 a 48 mesos, sense perjudici de l’aprovació de possibles pròrrogues execució.
Tots els projectes podran tenir una o diverses fites tècniques la durada de les quals haurà de ser de 9 a 18 mesos.
Tipus de projecte:
- Projectes de R+D Individuals: projectes nacionals presentats per una única empresa.
- Projectes d’R+D de Cooperació Nacional: projectes nacionals presentats per un consorci d’un mínim de dues i un màxim de sis empreses, una ha de ser pime i, almenys, dues autònomes entre si. Cada consorci identificarà l’empresa que exercirà de “coordinadora de projecte”.
- Projectes de R+D de Cooperació Tecnològica Internacional presentats per empreses espanyoles participants en programes de cooperació tecnològica internacional gestionats pel CDTI
- Programes multilaterals EUREKA, IBEROEKA i COSINA.
- Programes bilaterals establerts per CDTI amb institucions i agències de finançament d’altres països en virtut d’acords bilaterals.
- Programa de projectes internacionals amb certificació i seguiment unilateral per CDTI.
- Projectes de R+D de Cooperació Tecnològica Europea, relacionats amb la potenciació de la capacitat tecnològica de les empreses espanyoles per participar en les iniciatives i projectes següents:
- Projectes importants d’interès comú europeu (PIICE). Dirigits a facilitar la participació d’empreses espanyoles en iniciatives de la UE de gran importància quantitativa o qualitativa, en què participen diversos Estats Membres3.
- Projectes del Partenariat Institucional IHI (Innovative Health Initiative).
- Projectes derivats de Partenariats d’Horitzó Europa.
- Projectes de R+D de Capacitació Tecnològica per a la participació en licitacions internacionals o nacionals, relacionats amb la potenciació de la capacitat tecnològica de les empreses espanyoles per participar en licitacions de projectes i programes gestionats per organitzacions internacionals en què CDTI ostenta la representació espanyola o amb els quals CDTI té acords de cooperació, així com la capacitació tecnològica per participar en les licitacions de les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS):
- Grans instal·lacions cientificotecnològiques
- Instal·lacions Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) recollides al Mapa d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) vigents.
- Projectes d’R+D per al desenvolupament de tecnologies duals relacionades amb la capacitació tecnològica de les empreses espanyoles per licitar en matèria de defensa i seguretat.
- Projectes de R+D Orientats (PO): projectes d’R+D de tipus individual, presentades a nivell nacional per una única empresa. Durant l’any 2024, aquests projectes s’orientaran a desenvolupaments d’R+D:
- Que millorin substancialment en percentatges significatius l’eficiència i la sostenibilitat dels sistemes de producció, utilització i emmagatzematge d’energies renovables i hidrogen verd.
- Relatius a la prevenció i l’extinció d’incendis.
- Relatius a tecnologies orientades al desenvolupament de microprocessadors d’avantguarda i arquitectures alternatives, fotònica integrada i xips quàntics.
- Projectes d’R+D en convocatòries específiques: projectes d’R+D que es presenten en el marc d’una convocatòria específica publicada per CDTI i que tindran les característiques establertes en aquesta convocatòria.
Pressupost del projecte:
El pressupost mínim per empresa serà de 175.000 euros.
Als projectes R+D de Cooperació Nacional el repartiment de la participació de cada empresa (o grup d’empreses vinculades o associades) haurà de ser equilibrat, de manera que cap empresa autònoma del consorci podrà superar el 70% del pressupost total elegible del projecte.
Als projectes PO el pressupost mínim del projecte sol·licitat no podrà ser inferior als 2.000.000 d’euros i el pressupost màxim serà de 30.000.000 d’euros.
Modalitat i quantia del finançament:
Els projectes es finançaran mitjançant un ajut parcialment reemborsable, compost per un tram reemborsable i un tram no reemborsable, subjecte a disponibilitat de fons, amb una cobertura de fins al 85% del pressupost total aprovat pel Consell d’Administració del CDTI.
L’empresa haurà de finançar com a mínim el 15% del pressupost del projecte amb recursos propis.
Tipus d’ajuda:
L’ajuda haurà de tenir un efecte incentivador a l’activitat objecte d’aquesta, és a dir, l’ajuda ha de canviar el comportament de l’empresa de manera que aquesta emprengui activitats complementàries que no realitzaria, o que, sense l’ajuda, realitzaria d’una manera limitada o diferent.
Es considerarà que l’ajuda té un efecte incentivador si, abans de començar a treballar en el projecte, l’entitat beneficiària ha presentat per escrit la seva sol· licitud d’ajut a CDTI.
TRAM REEMBORSABLE:
Préstec en les condicions següents:
El tipus d’interès aplicable és Euribor14 a un any fixat a la data de l’aprovació de l’ajut pel Consell d’Administració del CDTI:
- En cas que el projecte d’R+D es financiï exclusivament amb fons CDTI, el tipus d’interès s’aplicarà a l’import total de l’ajut.
- En cas que el projecte d’R+D es cofinança amb fons europeus, el tipus d’interès s’aplica exclusivament al tram reemborsable de l’ajuda.
- Independentment de l’origen de fons, en el cas dels Projectes de R+D de Cooperació Tecnològica Internacional, Projectes de R+D de Cooperació Tecnològica Europea, Projectes de R+D de Capacitació Tecnològica Internacional i Projectes de Desenvolupament de Tecnologies Duales, el tipus d’interès s’aplica exclusivament al tram reemborsable de l’ajut.
De manera excepcional, en aquesta tipologia el tipus d’interès es calcularà préstec a préstec, tenint en compte les característiques de l’operació i de l’entitat beneficiària després duna anàlisi financera realitzada pel CDTI. Per calcular aquest tipus d’interès s’aplicarà estrictament la metodologia establerta a la “Comunicació de la Comissió relativa a la revisió del mètode de fixació dels tipus de referència i d’actualització” (2008/C14/02)15. Al resultat obtingut se li restaran 50 punts bàsics (0,5%) de manera que el tipus d’interès quedarà determinat en el moment de la concessió de l’ajuda.
Despeses susceptibles de finançament:
- Despeses de personal (investigadors, tècnics i altres personals auxiliars, en la mesura que estiguin dedicats al projecte de recerca). Es poden imputar despeses al projecte tant de personal amb contracte laboral com de personal autònom soci de l’empresa.
- Costos d’instrumental i material, en la mesura i durant el període en què es faci servir per al projecte de recerca. En cas que l’instrumental i el material no s’utilitzin en tota la vida útil per al projecte, únicament es consideraran elegibles els costos d’amortització corresponents a la durada del projecte, calculats segons bones pràctiques de comptabilitat7.
- Costos de recerca contractual, coneixements i patents adquirides o obtingudes per llicència de fonts externes a preus de mercat, i els costos de consultoria i serveis equivalents destinats de manera exclusiva al projecte8. No obstant això, en queden exclosos els costos de consultoria associats a la sol·licitud del projecte.
- Despeses generals suplementàries directament derivades del projecte de recerca.
- Altres despeses d’explotació, inclosos costos de material, subministraments i productes similars, que es derivin directament del projecte.
Subcontractació:
Les col·laboracions externes no podran superar el 65% del pressupost elegible amb caràcter general, podent assolir fins al 80% per al sector biofarmacèutic a causa de l’elevat cost dels assaigs d’aquest tipus de productes.
Termini de presentació:
La presentació de projectes on-line, a través de l’aplicació CDTI, es podrà realitzar de forma continuada, en l’àmbit de la convocatòria permanentment oberta.