Subvencions.

 

AJUTS A LA BONIFICACIÓ D’INTERESSOS DE PRÉSTECS PER A PROJECTES DE MILLORA D’ALLOTJAMENTS TURÍSTICS

juny 28, 2024

OBJECTE

Concessió d’ajuts en forma de bonificació dels interessos d’operacions de préstecs per al finançament de projectes de millora i modernització de determinats establiments d’allotjament turístic de Catalunya.

BENEFICIARIS

Els beneficiaris han d’estar inscrits al Registre de Turisme de Catalunya en el moment de presentar la sol·licitud. Es considerarà que el titular de l’establiment és la persona que consta inscrita com a tal en aquest Registre. Poden ser persones beneficiàries les següents:

a) Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin propietàries d’immobles destinats a allotjament turístic. És a dir, establiments hotelers (hotels i hostals o pensions), apartaments turístics, càmpings i establiments de turisme rural, operatius a Catalunya que portin almenys dos anys en funcionament i disposin de la llicència d’activitat corresponent.

b) També les que siguin explotadores, arrendatàries o concessionàries d’aquests establiments, que acreditin la condició esmentada mitjançant contracte vigent que els atorgui facultat exprés per emprendre les obres.

c) Les persones físiques o jurídiques titulars d’empreses de serveis energètics que actuïn en funció d’un contracte de serveis energètics amb alguns dels establiments esmentats a la lletra a).

ACTUACIONS SUBVENCIONABLES

Seran elegibles els projectes d’inversió per a la millora i modernització dels establiments d’allotjament turístic especificats, que comportin una despesa mínima de 60.000 i un màxim de 4.000.000 d’euros, i que tinguin per objecte:

Inversions en projectes de rehabilitació energètica: Aquestes actuacions hauran d’aconseguir millorar la qualificació energètica en una lletra mesurada a l’escala d’emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m²/any) respecte a la qualificació energètica inicial de l’edifici, excepte si la qualificació ja era d’una lletra A.
Aquestes mesures poden incloure:

Rehabilitació energètica de l’envolupant de l’establiment.
Millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions de climatització, ventilació i aigua calenta sanitària.
Millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions d’il·luminació.
Renovació de les instal·lacions d’enllumenat i senyalització exterior.
Renovació de generadors de fred i cambres frigorífiques.
Millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions elèctriques.
Implantació de sistemes intel·ligents a l’establiment.
Inversions encaminades a la bona gestió de l’aigua als establiments turístics: Aquestes actuacions han d’incloure mesures per reduir el consum, garantir el proveïment per al futur, millorar l’eficiència dels processos de gestió, control i tractament de l’aigua, i aquestes es tradueixen en estratègies de reducció, de recirculació i reutilització d’aigua. D’acord amb el Compromís Nacional per un Turisme Responsable, el sector turístic català es fixa com a objectiu assimilar el consum dels turistes amb el de la població resident per reduir sensiblement la petjada hídrica.
Inversions de reforma, millora, o ampliació de les instal·lacions, equipacions i/o serveis, així com inversions destinades a millorar la gestió, la reutilització i la minimització dels residus, l’accessibilitat a l’establiment que tingui per finalitat la millora de la qualitat dels serveis i/o les estades. Dins d’aquestes millores es poden incloure equipament hoteler, electrodomèstics, elements de decoració de l’establiment, i queda exclosa l’adquisició de roba d’aixovar, accessoris decoratius i parament de la llar.
Inversions en projectes de recerca, desenvolupament i innovació que es desenvolupin i s’apliquin als establiments turístics. En aquest cas seran elegibles les despeses d’adquisició d’equipaments o d’actius materials o immaterials i les despeses de subcontractació directament vinculades a l’execució del projecte.
Les inversions incloses als apartats c) i d) que puguin tenir incidència en consums energètics i/o hídrics, hauran d’anar alineades amb els principis d’eficiència energètica i de bona gestió de l’aigua, així com els principis establerts a el Compromís Nacional per un Turisme Responsable.

No són elegibles les actuacions de despesa corrent, sous, refinançament i semblants.

CONDICIONS PRÈSTEC

L’ajut consisteix en la bonificació del 2% dels interessos del préstec concedit per l’ICF.
Fins al 100% del projecte d’inversió amb un mínim de 60.000 € i un màxim de 4 M€ per client.
Fins a deu anys, amb possibilitat de carència de fins a dos anys inclosos.
Tipus d’interès: EURIBOR a dotze mesos més un diferencial del 2%. En funció del projecte i excepcionalment, -pot ser EURIBOR a dotze mesos més un diferencial del 2,95%.
Les operacions aprovades comptaran amb una bonificació del tipus d’interès de fins al 2% per part de la Direcció General de Turisme d’acord amb l’ordre d’ajuts establerta.
Comissions: d’obertura màxim del 0,50% de l’import del préstec; i per amortització anticipada, màxim del 0,25% de l’import amortitzat.
Garanties: a determinar en funció del projecte.
TERMINI DE SOL·LICITUD

Des del 4 d’agost del 2023 fins a les 14.00 hores del 28 de desembre del 2024, o fins que s’esgoti el pressupost.

Activa Startups 2024

La Secretaria d'Estat d'Indústria, a través de la Fundació EOI, preveu ajudar en aquesta convocatòria amb fons de Next...